Přeskočit na obsah

Metodika

Vodní audit zpracováváme na základě metodiky Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), konkrétně podle oficiálního dokumentu Nmet – Metodika hodnocení využívání vody na úrovni podniku. Tento dokument nejen že určuje rozsah a strukturu hodnocení, ale také poskytuje detailní postupy a metody potřebné pro jeho realizaci.

Co zahrnuje metodika?

Metodika vodního auditu vychází z principů energetického auditu a normy ISO 46001 – Water Efficiency Management Systems. Jejím cílem je nabídnout komplexní analýzu vodního hospodářství podniku, a to nejen z pohledu aktuálního stavu, ale i z hlediska návrhů na zlepšení a úsporných opatření. Pro zpracovatele vodního auditu slouží jako pomůcka Katalog opatření pro úsporu vody v energetice a průmyslu, který je rozdělen do dvou částí – technologie pro recyklaci vody a technická a provozní opatření ke snížení spotřeby vody v průmyslu a energetice.

Zpracování vodního auditu dle metodiky zahrnuje:

  • Vstupní data o nakládání s vodou za několik předchozích let.
  • Bilance a grafická schémata hlavních vodních proudů v podniku.
  • SWOT analýzu vodního hospodářství.
  • Technologické návrhy úsporných opatření včetně indikativních nabídek potenciálních dodavatelů.

Provedení vodního auditu splňuje významnou část požadavků normy ISO 46001. Zpracování vodního auditu je navíc povinnou přílohou k mnoha dotačních žádosti v rámci dotací na úsporu vody. Bez ohledu na to, zda podnik žádá o dotaci, vodní audit slouží jako důležitý nástroj pro plánování investic v oblasti vodního hospodářství, včetně vyčíslení přínosů jednotlivých opatření.

Odpovědné hospodaření s vodou

Metodika vodního auditu je plně kompatibilní s metodikou Ministerstva životního prostředí (MŽP) pro hodnocení Odpovědného hospodaření s vodou. Podniky, které splní definovaná kritéria, mohou na základě vodního auditu žádat o značku Odpovědného hospodaření s vodou (OHV), což je ocenění udělované MŽP.

Tato metodika tedy nejen pomáhá zlepšit efektivitu využívání vody v podniku, ale také otevírá dveře k uznání a finančním podporám, které mohou podniky dále motivovat k odpovědnému přístupu k vodním zdrojům.


Pro podrobnější informace o metodice a jejím využití si můžete stáhnout oficiální dokument MPO zde.